Storytelling People legt de corporate story vast en brengt die tot leven met storytelling en community building
Waarom moet elke organisatie storytelling overwegen?
Waarom is storytelling zo’n populair marketing instrument?
Waarom hoor ik tegenwoordig zo veel over storytelling?
Waarom storytelling iets anders dan reclame of communicatie is?
Waarom storytelling ideaal voor interne communicatie is?
Waarom storytelling een managementtool is?
Daarom: een bedrijf is een verhaal en dat verhaal begint bij de kern van het bedrijf. Het Why, What en What van het bedrijf behoren tot de grote beleidsvragen. Alleen door daar de antwoorden op te vinden kunnen er juiste strategische beslissingen genomen worden. Missie, visie, ambitie, positionering, doelstellingen zijn elementen die op het hoogste niveau gedefinieerd worden; van daaruit kan het verhaal verder in de organisatie uitgedragen worden in alle mogelijke deelverhalen.
Waarom storytelling zo verbindend werkt?
Daarom: ‘verhalen vertellen’ is geladen met emotie en dat lijkt ver af te staan van de altijd rendement-gedreven organisatie. Echter, mensen voelen zich, intern en extern, van oudsher aangetrokken tot verhalen en willen zich graag verbinden aan verhalen die hen weten te raken, ook al zitten daar commerciële drijfveren achter. Zolang het verhaal eerlijk verteld wordt en authentiek blijkt, kost het de buitenwereld geen moeite om goodwill te gunnen aan een bedrijf en zal het intern de trots op organisatie doen toenemen.
Waarom storytelling voor start-ups of blue chip niet verschilt?
Daarom: de basis van storytelling wordt gelegd in het beantwoorden van de vragen: Why, How, What. Die vragen zijn voor elke organisatie, groot, klein of middelgroot, essentieel om beantwoord te hebben. Voor een beginnend bedrijf om een groeiende organisatie met steeds meer mensen een duidelijk kader te beiden voor houding en gedrag. Voor een concern om tot in de haarvaten van een wereldwijde operatie de betrokkenheid, motivatie, trots en eenheid blijvend te kunnen versterken.
Waarom zou ook de CEO aan storytelling moeten doen?
Daarom: zoals het bedrijf een verhaal is, zou de man aan de top de verteller van het verhaal moeten zijn. In de wereld van nu is de persoonlijkheidscultuur groot, mensen zien graag het gezicht achter het bedrijf. De CEO die regelmatig helpt het verhaal van het bedrijf uit te dragen, intern zowel als extern, zorgt voor extra authenticiteit en geloofwaardigheid. Hij of zij is tenslotte ook degene geweest die mede aan de basis heeft gestaan bij het definiëren en formuleren van missie, visie en ambitie en dat maakt deze ‘ambassadeursfunctie’ feitelijk vanzelfsprekend.