Wat is storytelling?
Waarom storytelling?
Storytelling implementatie
Storytelling tips
Toolkit
Corporate Story
Storytelling Workshops
Storytelling tools
Voorbeelden
Corporate story Heineken
Corporate story NS
Corporate story Randstad
Corporate story FrieslandCampina
Corporate story Sligro
Corporate story Ausnutria
Corporate story T-Mobile
Corporate story NNZ
Corporate story HH Delfland
Ons verhaal
Onze klanten
StoryTelling Community
Contact
Wat hebben strategieën, beleidsplannen en goede voornemens gemeen? Dat is dat ze allemaal op de toekomst zijn gericht. Het zijn als het ware toekomstverhalen. Maar hoe waardevol die ook zijn, ze worden meestal als ongeloofwaardig ervaren. Daarom ook inspireren ze de meesten de mensen niet of nauwelijks. Hoe dan toch mensen in beweging te krijgen bijvoorbeeld bij organisatieveranderingen? Hoe hen dan toch te laten participeren in een gezamenlijke toekomst? In deze blog introduceren wij daarvoor de zogenaamde springboard story. We leggen uit wat het is en aan welke eisen dit type verhaal moet voldoen zodat u daar zelf mee aan de slag kunt.
Waardoor werd de ‘Yes, we can’-toespraak van Barack Obama wereldberoemd? Waarom herinneren we Martin Luther King voor altijd aan zijn ‘I had a dream’? En waarom is ‘Imagine’ van John Lennon nog steeds één van de meest gedraaide kersthits? Dat is omdat ze ons uitzicht bieden op een toekomst waarin we zelf kunnen en willen participeren en waarin we zelf het verschil kunnen maken. Het interessante aan deze storytelling voorbeelden is dat het zogenaamde springboard stories zijn.
Een springboard story is een verhaalvorm die is bedacht door Stephen Denning. Wie meer wil weten over Denning, op Google is voldoende over hem te lezen. Terug naar zijn verhaalvorm, die bestaat daaruit dat u de toekomst schetst aan de hand van een waar gebeurd verhaal uit het verleden. Het is daarna aan het voorstellings- en het inlevingsvermogen van de toehoorder om die toekomst zelf mede vorm te geven en daarin te participeren. Dat een springboard story werkt, daarover bestaat geen misverstand. Maar aan welke eisen moet een springboard story voldoen?
Allereerst moet u als veranderende organisatie – want laten we ons daar even op concentreren – een helder doel voor ogen hebben. De springboard story moet constant in lijn zijn met dit doel, anders schiet ze haar doel voorbij. Dus hoe ziet de organisatie eruit als het doel bereikt is? Wat zijn de succesfactoren? Of zoals Obama het verwoorde:‘This is our time, to put our people back to work and open doors of opportunity for our kids; to restore prosperity and promote the cause of peace; to reclaim the American dream and reaffirm that fundamental truth, that, out of many, we are one; that while we breathe, we hope. And where we are met with cynicism and doubts and those who tell us that we can't, we will respond with that timeless creed that sums up the spirit of a people: Yes, we can.’
Stel je voor dat…. Wat als …… als je het verhaal niet linkt aan de gewenste verandering, kan de luisteraar de vraag stellen: ‘wat heb ik daarmee te maken…?’ of ‘waarom vertel je dit verhaal eigenlijk?’ Ze missen de relevantie. Je moet ze dus een hint geven, zonder al te directief te zijn. Als je rechtstreeks uit gaat leggen wat de betekenis van het verhaal voor de toehoorders is, ben je weer terug in de control-modus en de toehoorders zijn weer de passieve medewerkers, wachtend op jouw instructies. Wat je wel kunt doen is mensen uitnodigen om te dromen en daarvoor dienen de formuleringen als – ‘wat als…..; stel je voor dat…..; denk eens aan de mogelijkheid dat…..’. De luisteraar dient zelf te beslissen of hij al dan niet wil dromen. Samen dromen is het begin van de verandering.
Het verhaal uit het verleden waar aan gerefereerd wordt, moet waargebeurd zijn. Laat anders de volgende passage uit de Victory Speech van Obama anders eens goed op u inwerken:‘A little bit earlier this evening, I received an extraordinarily gracious call from Senator McCain. Senator McCain fought long and hard in this campaign. And he's fought even longer and harder for the country that he loves. He has endured sacrifices for America that most of us cannot begin to imagine. We are better off for the service rendered by this brave and selfless leader.’Elk woord is waar. Het kan niet anders dan toehoorders hierdoor geraakt worden, dat ze bewondering krijgen voor McCain die zijn hele leven ten dienste heeft gesteld van Amerika en daar veel voor heeft opgeofferd. Een held om heimelijk jaloers op te zijn.
Een springboard storie hoort minimalistisch te zijn. Met elk extra detail dat u vertelt, ontneemt u de toehoorder de kans zijn of haar eigen toekomstige rol te visualiseren. Obama vertelde niet wát mensen moesten doen of hóe ze het moesten doen. Zijn boodschap luidde enkel en alleen dát ze het konden doen; Yes, we can! Hierdoor krijg je een story met power die toehoorders laat denken; waarom zijn we hier niet allang mee begonnen? Wat houdt ons tegen om dit zelf uit te voeren? Waar wachten we eigenlijk op?
Start uw verhaal met tijd, plaats en één hoofdrolspeler en uw toehoorders kunnen zich meteen identificeren met deze persoon en zijn of haar avonturen. Het is de klassieke opbouw; de hoofdrolspeler gaat op reis, ontmoet allerlei tegenslagen, overwint deze en komt gelouterd uit de reis tevoorschijn. Al eeuwenlang zijn we opgegroeid met dit type verhalen. Dat is niet voor niets zo; ze werken. Ook Obama begreep dat als geen ander:‘I was never the likeliest candidate for this office. We didn't start with much money or many endorsements. Our campaign was not hatched in the halls of Washington. It began in the backyards of Des Moines and the living rooms of Concord and the front porches of Charleston. It was built by working men and women who dug into what little savings they had to give $5 and $10 and $20 to the cause.’
Om mensen daadwerkelijk in beweging te krijgen moet een springboard story positief zijn. Moet het eigenlijk – om in Hollywood-termen te spreken – een feelgood-story zijn. Positieve verhalen geven de toehoorders namelijk energie en stimuleren hun drang tot denken en handelen over een nieuwe gezamenlijke toekomst.‘America, we have come so far. We have seen so much. But there is so much more to do. So tonight, let us ask ourselves - if our children should live to see the next century; if my daughters should be so lucky to live as long as Ann Nixon Cooper, what change will they see? What progress will we have made? This is our chance to answer that call. This is our moment. Yes, we can!’
Wilt u nu gelijk aan de slag met storytelling? U kunt beginnen met eens een kijkje te nemen op onze websites storytellingpeople.nl, corporatestory.nl, storytellingworkshop.nl en voor employee engagement zie storytellingpeople.com. Daar vindt u al heel veel bruikbare informatie. Of kiest u er liever voor meteen de diepte in te gaan? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.
Alles weten over corporate story en corporate storytelling? Download de Storytelling People App in de App Store of bij Google Play.
Kijk ook eens bij deze blogs:
Storytelling People legt al meer dan 30 jaar corporate stories vast en brengt die tot leven met storytelling en community building.
Corporate storytelling maakt het abstracte bedrijfsverhaal toegankelijk in verhalen van mensen en voor mensen.
Onze Storytelling Scans Implementatie, Verhaal of Cultuur brengen snel en accuraat het potentieel van úw verhaal in kaart. Daarna weet u hoe u storytelling het beste toepast.
* = s.v.p. invullen
next post