De 3 storytelling-pijlers van Toyota

corporate storytelling authentiek verbinden

‘Let’s go places’. Sinds 2013 is dat de slogan van Toyota. Waarbij het de uitdrukkelijke uitdaging is om onderweg te gaan, in plaats van ergens aan te komen. Nu kun je van Toyota vinden wat je wilt, maar feit is dat deze succesvolle Japanse autogigant met de uitwerking van ‘Let’s go places’ begrijpt ‘what storytelling is all about’.

Vraag iemand naar zijn of haar associaties bij Toyota en het antwoord zal waarschijnlijk iets zijn in de trant van betrouwbare auto’s of slimme productiemethodes. Inderdaad staan de modellen van Toyota al sinds jaar en dag bekend als niet stuk te krijgen. Zélfs niet door het oorspronkelijke illustere driemanschap van Top Gear, aangevoerd door ene Jeremy Clarkson. Bij wie nu geen belletje gaat rinkelen, google maar eens. En het klopt, Toyota is óók de grondlegger van de Kaizen-methode, het voortdurend verbeteren van bedrijfsprocessen. Maar Toyota heeft meer dan alleen maar betrouwbaarheids- en efficiency-ambities. Met de nieuwe slogan ‘Let’s go places’ nodigt Toyota klanten, medewerkers en leveranciers uit een nadrukkelijker rol te spelen in toekomst van het merk. Die toekomst moet sexier zijn, maar belangrijker nog, die moet vooral in het teken staan van het delen en het gebruiken van de door Toyota opgedane knowhow en ervaring. Om op die manier een betere toekomst te bouwen voor mensen, de gemeenschap en onze planeet. Dat is inderdaad nog eens wat anders dan sjoemel-software inbouwen.

Het Toyota merkverhaal

Kijken we als storytellers naar de aanpak van Toyota – door hen zelf aangeduid als ‘The Toyota Effect’ – dan kunnen we niet anders dan bewondering tonen. Om te beginnen is ‘Let’s go places’ natuurlijk een fantastisch kernconcept. En een waarde als willen zorgen voor de aarde en haar bewoners doet het natuurlijk altijd goed in een corporate story. Maar waar Toyota echt het verschil mee weet te maken, betreft de uitwerking en de implementatie van dat kernconcept. Zo hielp Toyota de inwoners van Houston, nadat de orkaan Harvey afgelopen augustus over de stad raasde. En zo adviseerde Toyota een oogkliniek om in dezelfde tijd twee keer zoveel patiënten te kunnen behandelen. Zelfs paste Toyota haar Kaizen-uitgangspunten al in 2013 toe bij een voedselbank in New York, zodat deze na superstorm Sandy meer mensen beter en sneller kon voorzien van voedselpakketten. Zie voor meer voorbeelden van ‘The Toyota Effect’

De 3 storytelling-pijlers

Toyota toont zich dus een ware meester in storytelling. Dat blijkt ook uit het feit dat alle verhalen steeds aan drie belangrijke voorwaarden voldoen, die daarmee de pijlers vormen voor storytelling à la Toyota.

1. Verbinding leggen

Verhalen verbinden mensen met elkaar. Individuele belangen worden dan gezamenlijke belangen. En verschillen in achtergrond, cultuur en overtuigingen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Toyota zet haar kennis en know-how breed in om zo onder meer minder bedeelden en slachtoffers van natuurrampen te helpen. Op een manier bovendien, die authentiek én sympathiek is. En met de uitnodiging ‘Let’s go places’ doet Toyota een succesvol beroep op klanten, medewerkers en leveranciers om actief een steentje bij te dragen. Over verbinden gesproken...

2. Betekenis geven

Juist verhalen geven betekenis aan missies en visies. Omdat verhalen verder gaan dan winstmaximalisatie of aandeelhouderswaarde. Verhalen gaan namelijk over dromen, wensen en verlangens. Die gaan over dieperliggende waarden als behulpzaam willen zijn, als willen delen met anderen, als samen willen ontdekken. Een slogan als ‘Let’s go places’ bevat al die elementen. Het staat voor; laten we samen op reis gaan, we zien wel wat we tegenkomen. En de impact van gedeelde belevenissen onderweg in Houston of New York, daar kan geen advertentiecampagne tegenop.

3. Beleving bieden

Niemand krijgt een warm en comfortabel gevoel bij een zakelijke alinea over maatschappelijke betrokkenheid of duurzaamheid op een website. Hoe torenhoog de geformuleerde ambities ook reiken. Veel belangrijker is het om echte emotie en beleving op te roepen bij consumenten, medewerkers, leveranciers en stakeholders. Want dat is toch de meest ultieme communicatiedoelstelling? Toyota laat zien dat ze die kunst tot in de vingertoppen beheersen. Sterker nog, ‘Let’s go places’ ís één en al belevenis.

Aan de slag

Wilt u nu gelijk aan de slag met storytelling? U kunt beginnen met eens een kijkje te nemen op onze websites storytellingpeople.nl, corporatestory.nl, storytellingworkshop.nl en voor employee engagement zie storytellingpeople.com. Daar vindt u al heel veel bruikbare informatie. Of kiest u er liever voor meteen de diepte in te gaan? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Download de Storytelling People App!

Alles weten over corporate story en corporate storytelling? Download de Storytelling People App in de App Store of bij Google Play.

Kijk ook eens bij deze blogs:

Over Storytelling People

Storytelling People legt al meer dan 30 jaar corporate stories vast en brengt die tot leven met storytelling en community building.

Onze success stories

Corporate storytelling maakt het abstracte bedrijfsverhaal toegankelijk in verhalen van mensen en voor mensen.

Heineken: de magie
Friesland Campina: gezond groot
NS: de vooruitgang
Sligro: typisch Sligro
Randstad: shaping work
Sustainability: dedication

Storytelling scan aanvragen

Onze Storytelling Scans Implementatie, Verhaal of Cultuur brengen snel en accuraat het potentieel van úw verhaal in kaart. Daarna weet u hoe u storytelling het beste toepast.

* = s.v.p. invullen

Download OneStory® App

Download OneStory® App
Download OneStory® App

Brochure aanvragen

Corporate storytelling brochure

De gegevens zijn verzonden en zullen worden verwerkt.