Hoe werkt storytelling bij een verhalende missie en visie?

corporate storytelling authentiek verbinden

Missies zijn helaas niet altijd even spannend of inspirerend. Dat zouden ze wel moeten zijn. In een missie wordt immers de Why-vraag van de onderneming beantwoord. In een missie is de ziel en zaligheid van de onderneming verwoord. Die moet houvast bieden, die moet richting wijzen, die moet verbinden.

Zolang een missie dat niet doet, is het ook niet zo vreemd dat veel mensen geen boodschap hebben aan een missie. Laat staan dat ze er naar handelen. Dat kan anders én beter. Door gebruik te maken van storytelling-technieken, gaan missies plots ordenen en inspireren. En nog belangrijker, ze zorgen voor een ‘wij’ gevoel.

Eén van de beste missies ooit in zijn doelgerichtheid, is nog steeds een oudje van Pepsi. Die stamt uit de tijd dat Pepsi en Coca-Cola om het hardst vochten om ieder procent marktaandeel. Hoe die missie luidde? Twee woorden slechts; ‘Beat Coke’. Niet alleen was die missie door alle Pepsi-werknemers te onthouden en vooral ook te begrijpen, de missie liet er ook geen twijfel over bestaan wat de stip op de horizon was.

Open einde

Met ‘onthouden’ en ‘begrijpen’ hebben we gelijk twee belangrijke aspecten van een missie te pakken. Maar een missie moet meer in zich hebben. Die moet ook een call to action bevatten. Verder moet een missie dynamisch zijn, zodat die aan te passen is in de tijd als ontwikkelingen of omstandigheden daar om vragen. En heel belangrijk, een missie heeft idealiter een groter bereik hebben dan alleen de directie of de organisatie zelf. En juist daar wringt hem vaak de schoen. Te vaak presenteren directies een missie als een directieve uiting, afgesloten met een vette punt of een ferm uitroepteken. Het resultaat daarvan kennen we. Dus wat nu als we van die punt of dat uitroepteken nu eens een komma maken? Dan krijgt die missie inderdaad een open einde. Dan vormt die komma dé uitnodiging aan afdelingen en medewerkers om daar middels storytelling hun eigen invulling aan die missie te geven. En daarmee krijgt zo’n missie gelijk een verhalend karakter. Wat daar de voordelen van zijn?

1. Een verhalende missie gaat over ‘ons’

In een missie staan minimaal de richtinggevende intenties en ambities van een organisatie. Zo bezien is een missie dus niets minder dan dé ‘corporate dream’. Er zou directies dus alles aan gelegen moeten zijn om daar een gezamenlijk en gedragen statement van te maken. Door naar elkaar te luisteren en te leren, door afdelingen en medewerkers hun eigen interpretatie aan de missie te laten geven en die te delen, ontstaat een trotse organisatie met medewerkers die de neus allen in dezelfde richting hebben en die ervaren dat ze ertoe doen! Tot op het allerhoogste niveau!

2. Een verhalende missies ordent

Als je weet wat je wél wilt, kun je stoppen met het steken van geld en energie in zaken die je níet wilt. Het is een bijna Cruijffiaanse uitspraak en dus oh zo waar! Om even terug te gaan naar dat voorbeeld over Pepsi, het enige doel in die tijd was om Coca-Cola te verslaan. Het ultieme doel was dus niet om het grootste assortiment te hebben. Noch was het doel om een gezonde coladrank te maken. Hooguit waren dat strategische of tactische overwegingen en middelen. En die kun je plannen en prioriteren. Inderdaad, die kun je naar gelang de strekking van je missie ordenen.

3. Een verhalende missie verbindt de wereld

Mensen en dus ook medewerkers kunnen niets met bullets. Zo denken ze niet, zo praten ze niet. Mensen zijn namelijk voorgeprogrammeerd om in verhalen te denken. Waarom dat zo is? Heel eenvoudig, omdat een verhaal een oorzaak en een gevolg kent. Actie en reactie. Dát snappen we, dáár kunnen we wat mee. Een missie in staccato-taal schiet daarom volledig z’n doel voorbij. Een verhalende missie daarentegen, die zet ons aan het denken. Ook over zaken als duurzaamheid en de betekenis die je als bedrijf wilt hebben voor de samenleving en de wereld. Organisaties zullen zich steeds minder kunnen onttrekken aan allerlei sociaal-economische ontwikkelingen in de wereld. Zie bijvoorbeeld Shell in de verbinding met de NAM en de aardbevingen in Groningen. Het dwong Shell tot een unieke campagne waarin zij het publiek opriep om het bedrijf te vertrouwen in haar belofte van maatschappelijke verantwoordelijkheid. En is dat juist ook niet het ultieme doel van een missie? Waarmaken wat je belooft.

Aan de slag

Wilt u nu gelijk aan de slag met storytelling? U kunt beginnen met eens een kijkje te nemen op onze websites storytellingpeople.nl, corporatestory.nl, storytellingworkshop.nl en voor employee engagement zie storytellingpeople.com. Daar vindt u al heel veel bruikbare informatie. Of kiest u er liever voor meteen de diepte in te gaan? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Download de Storytelling People App!

Alles weten over corporate story en corporate storytelling? Download de Storytelling People App in de App Store of bij Google Play.

Kijk ook eens bij deze blogs:

Over Storytelling People

Storytelling People legt al meer dan 30 jaar corporate stories vast en brengt die tot leven met storytelling en community building.

Onze success stories

Corporate storytelling maakt het abstracte bedrijfsverhaal toegankelijk in verhalen van mensen en voor mensen.

Heineken: de magie
Friesland Campina: gezond groot
NS: de vooruitgang
Sligro: typisch Sligro
Randstad: shaping work
Sustainability: dedication

Storytelling scan aanvragen

Onze Storytelling Scans Implementatie, Verhaal of Cultuur brengen snel en accuraat het potentieel van úw verhaal in kaart. Daarna weet u hoe u storytelling het beste toepast.

* = s.v.p. invullen

Download OneStory® App

Download OneStory® App
Download OneStory® App

Brochure aanvragen

Corporate storytelling brochure

De gegevens zijn verzonden en zullen worden verwerkt.