Kennisbank
Storytelling People

Wat zijn de belangrijkste elementen voor een storytelling programma?

Het is belangrijk om verhalen te vertellen, maar het is nog belangrijker om storytelling in een organisatie te plannen, te ontwikkelen en te faciliteren. Een storytelling programma stelt het bedrijf in staat storytelling te richten op het bereiken van gewenste resultaten in termen van het vergroten van vertrouwen en samenwerking, het verbinden van de visie en waarden van het bedrijf, of het motiveren van werknemers om in actie te komen.

Een storytelling programma versterkt werknemersbetrokkenheid door:

1. Vertel overtuigende verhalen over visie en waarden
2. Faciliteer groei in vertrouwen, trots en (persoonlijk) leiderschap actief
3. Stel medewerkers in staat het doel in hun werk te herkennen
4. Deel verhalen van betekenisvolle, memorabele (en meetbare) erkenning
5. Ondersteun hoge werknemersbetrokkenheid op affectieve wijze


Een goed doordacht storytelling programma kan een waardevol instrument zijn om merkwaarde op te bouwen, betrokkenheid te vergroten en doelstellingen te behalen. Het vereist echter voortdurende aandacht, inzet en aanpassing om effectief te blijven. Hier zijn enkele belangrijke elementen die je in overweging moet nemen bij het opzetten van een storytelling programma:
1. Doelstellingen: Definieer duidelijke doelstellingen voor je storytelling programma. Wat wil je bereiken met storytelling? Dit kunnen doelen zijn zoals het verbeteren van de merkbekendheid, het verhogen van betrokkenheid, het genereren van leads, het inspireren van medewerkers, enzovoort.
2. Doelgroep: Identificeer je doelgroep en begrijp hun behoeften, interesses en voorkeuren. Dit zal je helpen bij het aanpassen van je verhalen aan je publiek.
3. Verhalen: Verzamel, ontwikkel en selecteer verhalen die relevant zijn voor je doelstellingen en je doelgroep. Deze verhalen kunnen variëren van klantgetuigenissen en succesverhalen tot persoonlijke anekdotes en case studies.
4. Storytelling formats: Bepaal welke formats het beste passen bij de verhalen die je wilt delen. Dit kan variëren van geschreven teksten en video's tot podcasts, infographics en live evenementen.
5. Content creatie: Zorg voor een proces voor het maken van hoogwaardige content. Dit kan het betrekken van schrijvers, ontwerpers, videografen, en andere creatieve professionals omvatten.
6. Storytelling vaardigheden: Train de mensen die betrokken zijn bij het programma in storytelling vaardigheden. Leer hen hoe ze boeiende verhalen kunnen vertellen, met inbegrip van elementen zoals plot, karakterontwikkeling, emotie en spanning.
7. Distributie en promotie: Plan hoe je de verhalen bij je doelgroep gaat krijgen. Dit omvat strategieën voor contentdistributie via websites, sociale media, nieuwsbrieven, e-mailmarketing, en andere kanalen. Overweeg ook hoe je de verhalen kunt promoten om hun zichtbaarheid te vergroten.
8. Metingen en analyse: Stel meetbare KPI's (Key Performance Indicators) op om het succes van je storytelling programma te evalueren. Houd bij hoeveel betrokkenheid en conversies je genereert, en gebruik deze gegevens om je strategie bij te sturen.
9. Storytelling cultuur: Cultiveer een organisatiecultuur die storytelling waardeert en aanmoedigt. Betrek medewerkers bij het delen van verhalen en erken hun bijdragen.
10. Continu leren en optimalisatie: Een storytelling programma is een dynamisch proces. Blijf leren en verbeteren op basis van de feedback en resultaten die je verzamelt. Pas je strategie en content aan om steeds beter aan de behoeften van je doelgroep te voldoen.
11. Budget en middelen: Zorg ervoor dat je voldoende middelen hebt toegewezen voor je storytelling programma, inclusief personeel, technologie, creatieve middelen en distributiekanalen.
12. Compliance en ethiek: Zorg ervoor dat je storytelling programma voldoet aan de wettelijke en ethische normen, inclusief privacykwesties en transparantie in marketingpraktijken.

De gegevens zijn verzonden en zullen worden verwerkt.