Kennisbank
Storytelling People

Storytelling implementatie: waarom ambassadeurs creëren?

De verhaalambassadeur kent het kernverhaal van de organisatie (wie zijn we? Wat maakt ons uniek? Wat is onze betekenis?). Hij beschikt over een repertoire van de meest sprekende verhalen uit de organisatie. Ook gebruikt hij persoonlijke verhalen om het organisatieverhaal over het voetlicht te brengen. De verhaalambassadeur weet hoe hij verhalen bij anderen losmaakt. Door anderen te stimuleren ook hun verhaal te vertellen, geeft hij het ‘ambassadeurschap’ door.
- Persoonlijke verhalen zorgen ervoor dat het ‘menselijke gezicht’ van de organisatie wordt versterkt.
- Een gericht storytelling ambassadeursprogramma versterkt het gevoel van trots en zelfverzekerdheid.
- Ambassadeurs maken anderen deelgenoot van het verhaal en zorgen voor geloofwaardige verhalen.
- Ambassadeurs beseffen door de verhalen, ervaringen en gedachten die worden gedeeld, hoe bijzonder het werk is dat ze doen en hoe groot de maatschappelijke betekenis is.


1. Geloofwaardigheid en authenticiteit: Verhaalambassadeurs zijn geloofwaardige bronnen binnen de organisatie. Hun betrokkenheid bij het vertellen van verhalen geeft geloofwaardigheid en authenticiteit aan de boodschap. Medewerkers zijn eerder geneigd een verhaal serieus te nemen wanneer het wordt gedeeld door een bekend en vertrouwd persoon.
2. Betere verspreiding van het verhaal: Verhaalambassadeurs hebben vaak een breed bereik en invloed binnen de organisatie. Door hen te betrekken bij het delen van verhalen, wordt het mogelijk om het verhaal op effectieve wijze te verspreiden naar verschillende afdelingen en niveaus.
3. Persoonlijke connectie: Verhaalambassadeurs kunnen een persoonlijke connectie maken met het publiek door hun eigen ervaringen en perspectieven te delen. Dit helpt bij het opbouwen van empathie en begrip bij de luisteraars.
4. Inspiratie en motivatie: Verhaalambassadeurs kunnen inspireren en motiveren. Hun verhalen kunnen anderen aanzetten tot actie, betrokkenheid vergroten en bijdragen aan een positieve bedrijfscultuur.
5. Continue betrokkenheid: Verhaalambassadeurs zorgen voor een continue betrokkenheid bij het vertellen van verhalen. Ze kunnen fungeren als voorbeelden en aanmoedigen tot een cultuur van storytelling binnen de organisatie.
6. Verankering van de bedrijfswaarden: Verhaalambassadeurs kunnen de bedrijfswaarden belichamen in hun verhalen. Dit draagt bij aan de verankering van deze waarden in de organisatie en helpt medewerkers deze waarden te begrijpen en te integreren in hun dagelijkse werk.
7. Diversiteit aan perspectieven: Door verschillende verhaalambassadeurs in te zetten, kunnen diverse perspectieven worden belicht. Dit helpt bij het creëren van inclusieve en uitgebalanceerde verhalen die een breder publiek aanspreken.


Het creëren van verhaalambassadeurs is een strategische benadering om ervoor te zorgen dat de boodschappen van de organisatie op een consistente en impactvolle manier worden gedeeld. Het vergroot de effectiviteit van storytelling en draagt bij aan het opbouwen van een sterke bedrijfscultuur en betrokkenheid binnen de organisatie.

De gegevens zijn verzonden en zullen worden verwerkt.