Kennisbank
Storytelling People

Wat is de kracht van een persoonlijk leiderschapsverhaal?

Mensen leven op verschillende niveaus. Aan de oppervlakte leeft u uw dagelijks leven, met de dagelijkse routine in het werk van zaken die moeten worden gerealiseerd. Op een dieper niveau bevindt zich het niveau van de echte gevoelens: de hoogtepunten en dieptepunten in uw leven, de ervaringen van teleurstelling en vreugde. Normaal gesproken laten we de oppervlakte zien aan anderen, terwijl onze uniekheid juist in die diepere laag zit. Het is deze diepere laag die kan communiceren wie we werkelijk zijn. Naast het verhaal is van belang op welke wijze met welke overtuiging u het verhaal vertelt. Een effectief verhaal is authentiek en komt vanuit innerlijke overtuiging. Leiderschap toont u door uzelf te zijn. Iedere keer als u in een nieuwe organisatie of functie begint, of wanneer u als adviseur bij een nieuwe organisatie betrokken raakt, ontstaan vragen als:

“Wie is deze man of vrouw?”

“Waar komt hij/zij vandaan?”

“Wat heeft hij/zij te bieden?”

“Is hij/zij te vertrouwen?”

Presenteren door middel van storytelling kan een goed antwoord geven op deze vragen. Een passend verhaal laat iedereen weten wie u bent. Het maakt u een bekende in plaats van een vreemde. Verhalen vanuit uw eigen leven en beleving zijn hiervoor perfect geschikt. De leadership story is uw signatuur als leidinggevende; hoe u door de jaren heen hebt geleerd om mensen te motiveren. U bent gewend verantwoordelijkheid te nemen en knopen door te hakken. U wilt mensen meenemen in uw visie, in uw perspectief op de toekomst. Hoe doet u dat? Wat zijn de kernwoorden voor uw persoonlijke verhaal? Wat zijn voor u tekenende leiderschap-ervaringen geweest? Op basis van welke overweging of overtuiging neemt u beslissingen? Hoe gaat u om met ratio en gevoel? Wat is nu uw belangrijkste boodschap voor verbindend leiderschap?

De kracht van een persoonlijk leiderschapsverhaal ligt in het vermogen om een sterke verbinding te creëren tussen een leider en zijn of haar publiek, en om inspiratie en betrokkenheid te bevorderen.

1. Menselijke verbinding: Persoonlijke leiderschapsverhalen laten de menselijke kant van een leider zien. Ze benadrukken de uitdagingen, fouten en persoonlijke groei van de leider, waardoor het publiek zich gemakkelijker kan identificeren en een diepere band kan vormen.
2. Inspiratie: Leiders kunnen door hun verhalen anderen inspireren. Wanneer mensen horen hoe een leider obstakels heeft overwonnen of successen heeft behaald, kan dit hen aanmoedigen om soortgelijke uitdagingen aan te gaan en te streven naar persoonlijke groei.
3. Geloofwaardigheid: Persoonlijke leiderschapsverhalen dragen bij aan de geloofwaardigheid van een leider. Het delen van persoonlijke ervaringen en het benadrukken van lessen geleerd uit die ervaringen, toont aan dat de leider authentiek en bereid is om te leren.
4. Kernwaarden en waarden: Leiderschapsverhalen kunnen dienen om de kernwaarden en overtuigingen van de leider te illustreren. Dit kan helpen om de waarden van de organisatie te versterken en transparantie te bevorderen.
5. Verandering en transformatie: Leiderschap gaat vaak gepaard met het leiden van verandering. Persoonlijke verhalen over transformatie en groei kunnen medewerkers geruststellen en motiveren om veranderingen te omarmen.
6. Betrokkenheid: Persoonlijke leiderschapsverhalen creëren betrokkenheid en interesse bij het publiek. Ze maken een leider meer benaderbaar en toegankelijk.
7. Communicatie van visie: Leiders kunnen hun visie voor de toekomst effectiever communiceren door middel van verhalen. Het maakt abstracte concepten concreet en relevant voor medewerkers.
8. Teambuilding: Leiderschapsverhalen kunnen helpen bij het opbouwen van een sterker team. Ze laten zien hoe de leider betrokken is bij de ontwikkeling en het succes van het team.
9. Motivatie: Het delen van persoonlijke verhalen kan medewerkers motiveren en aansporen om beter te presteren en bij te dragen aan de organisatiedoelen.
10. Memorabiliteit: Mensen onthouden verhalen veel beter dan droge feiten of statistieken. Een goed leiderschapsverhaal kan lang in het geheugen van mensen blijven hangen.

De gegevens zijn verzonden en zullen worden verwerkt.