Kennisbank
Storytelling People

Storytelling: what, how and why?

Succesvolle bedrijven hebben verhalen over: wie zijn wij? Wat maakt ons uniek? Wat is onze oorsprong? Wat is onze droom, missie en ambitie? Verhalen hebben het vermogen om mensen dingen te laten zien en ervaren die ze anders zouden missen. Verhalen verduidelijken bedrijfswaarden en geven een gezicht aan de missie, visie en ambitie van een bedrijf. Verhalen verbinden mensen, betrekken hen bij het bedrijf, inspireren en enthousiasmeren hen en maken hen trots op hun collectieve prestaties. En trots is een krachtige, productieve motivator. Een krachtig communicatiemiddel om bedrijfsverhalen te verbinden en te verhelderen is de Golden Circle: Waarom is de organisatie op aarde? Hoe bereikt de organisatie de markt en stakeholders. Wat zijn de producten en diensten van de organisatie.

Verhalen vertellen is de kunst om verhalen te gebruiken om een boodschap, idee of emotie over te brengen. Het gaat om het maken van een meeslepend verhaal om een publiek te boeien, of het nu in geschreven, gesproken of visuele vorm is. Verhalen vertellen is een krachtig communicatiemiddel dat al eeuwenlang wordt gebruikt om te informeren, vermaken en overtuigen. Hier volgt een overzicht van wat storytelling is, hoe het werkt en waarom het belangrijk is:

Wat is storytelling?

Storytelling is het proces van het creëren en delen van een verhaal, vaak met een duidelijk begin, midden en einde, dat is ontworpen om een publiek te betrekken, te informeren, te vermaken of te inspireren. Er komen meestal personages, een omgeving, een plot en een boodschap of thema bij kijken.

Hoe werkt storytelling?

• Personages: Het verhaal heeft een of meer personages waarmee het publiek zich kan identificeren en inleven.

• Setting: Het verhaal speelt zich af op een specifieke locatie en in een specifieke tijd, wat context geeft aan het verhaal.

• Plot: De plot is de opeenvolging van gebeurtenissen die zich in het verhaal ontvouwen, meestal met uitdagingen, conflicten en oplossingen.

• Conflict: Conflict is een centraal element van verhalen vertellen. Het presenteert obstakels of uitdagingen die de personages moeten overwinnen.

• Oplossing: Het verhaal eindigt meestal met een evenwicht, waarbij de conflicten worden opgelost en de personages vaak een persoonlijke groei of transformatie ondergaan.

• Boodschap of thema: Verhalen brengen meestal een boodschap, les of thema over dat weerklank vindt bij het publiek en een blijvende indruk achterlaat.

Waarom is storytelling belangrijk?

•Betrokkenheid: Verhalen trekken de aandacht van het publiek en betrekken hun emoties, waardoor de boodschap beter wordt onthouden en meer impact heeft.

• Communicatie: Het is een effectief middel om complexe ideeën of boodschappen op een begrijpelijke manier over te brengen.

• Verbinding: Verhalen helpen een band op te bouwen tussen de verteller en het publiek, en bevorderen empathie en begrip.

• Inspiratie: Verhalen kunnen mensen inspireren, hen motiveren om actie te ondernemen of nieuwe perspectieven te omarmen.

• Cultuurbehoud: Verhalen vertellen is een fundamenteel instrument voor het behouden van culturele tradities, geschiedenis en waarden.

• Amusement: Veel vormen van entertainment, van boeken en films tot mondelinge tradities, vertrouwen op verhalen om te boeien en te vermaken.

• Marketing en branding: Verhalen vertellen wordt veel gebruikt in marketing en branding om een verhaal rond producten of diensten te creëren, de identiteit van een merk te vestigen en een emotionele band met consumenten te creëren.

De gegevens zijn verzonden en zullen worden verwerkt.