Kennisbank
Storytelling People

Welke doelen bereik je met corporate storytelling?

Storytelling brengt het menselijke gevoel, persoonlijke ervaringen en kennis terug in het bedrijfsverhaal. Wel is het zaak om vooraf helder te krijgen waarvoor je het vertelinstrument wilt inzetten. Wat kun je met storytelling tot ontwikkeling brengen:

1. Merkidentiteit en imago opbouwen: Corporate storytelling helpt bij het definiëren en communiceren van de kernwaarden, missie en visie van een organisatie, waardoor een unieke merkidentiteit wordt gecreëerd en een positief imago wordt opgebouwd.
2. Emotionele connectie met doelgroepen: Verhalen kunnen emoties oproepen en een diepgaande verbinding creëren tussen de organisatie en haar doelgroepen, waardoor loyaliteit en betrokkenheid ontstaan.
3. Betere betrokkenheid van medewerkers: Door verhalen te delen over de geschiedenis, cultuur en successen van de organisatie, kunnen medewerkers zich meer verbonden voelen met de organisatie en haar doelen, wat de betrokkenheid en productiviteit kan verhogen.
4. Effectieve interne communicatie: Corporate storytelling kan interne communicatie verbeteren door complexe informatie toegankelijker en begrijpelijker te maken, en zo bijdragen aan een consistente boodschap binnen de organisatie.
5. Versterken van leiderschap en leiderschapsontwikkeling: Het vertellen van verhalen over de leiders, hun ervaringen en inzichten kan helpen bij het versterken van leiderschap en het inspireren van anderen binnen de organisatie.
6. Klantenbinding en -retentie: Het vertellen van verhalen over klantenervaringen, succesverhalen en de positieve impact van producten of diensten kan het vertrouwen van klanten vergroten en leiden tot een hogere klantenbinding en retentie.
7. Verandering en acceptatie vergemakkelijken: Bij veranderingen binnen een organisatie kunnen verhalen gebruikt worden om de redenen, visie en voordelen van de verandering duidelijk te maken, waardoor het acceptatieproces wordt vergemakkelijkt.


Intern:
* Andere mensen motiveren
* De betrokkenheid vergroten
* Overbrengen wie je bent
* De communicatie versterken
* Waarden delen
* Zorgen voor kennisdeling
* Vertrouwen wekken

1. Google's "20% Time" Verhaal: Google staat bekend om zijn "20% Time" beleid, waarbij medewerkers 20% van hun werktijd mogen besteden aan persoonlijke projecten. Het verhaal achter deze regeling benadrukte de innovatiecultuur van Google en inspireerde medewerkers om creatiever te zijn. Dit interne verhaal heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van enkele van de meest baanbrekende producten van het bedrijf.
2. Starbucks' "Bean Stock" Verhaal: Starbucks heeft het "Bean Stock" programma om aandelen te delen met medewerkers. Dit interne verhaal benadrukt de betrokkenheid van het bedrijf bij zijn medewerkers en motiveert hen om zich in te zetten voor de lange termijn succes van het bedrijf.
3. Zappos' Bedrijfscultuur Verhaal: Zappos staat bekend om zijn unieke bedrijfscultuur, die is gebaseerd op kernwaarden zoals "lever service met een glimlach" en "wees avontuurlijk, creatief en open-minded". Het interne verhaal van Zappos illustreert hoe deze waarden in de dagelijkse praktijk worden gebracht en creëert een sterke verbondenheid onder medewerkers.
4. Salesforce's "Ohana" Verhaal: Salesforce heeft een interne cultuur en waarde genaamd "Ohana," dat staat voor familie. Het verhaal achter "Ohana" benadrukt het belang van zorg voor collega's en het creëren van een ondersteunende en inclusieve werkomgeving. Dit interne verhaal heeft geleid tot een hechte gemeenschap van Salesforce-medewerkers.
5. Microsoft's "Growth Mindset" Verhaal: Microsoft heeft het begrip "Growth Mindset" geïntroduceerd om een cultuur van leren en groei aan te moedigen. Het interne verhaal illustreert hoe medewerkers fouten kunnen maken, leren en groeien, wat heeft geleid tot een meer innovatieve en veerkrachtige organisatiecultuur.Extern:
* Visie overbrengen, missie uitdragen
* Consistent uitdragen bedrijfsverhaal
* Persoonlijkheid toevoegen
* Kernwaarden overbrengen
* Vertrouwen versterken
* Reputatie bestendigen en uitbreiden
* Inhoudelijke kennis delen
* Het bedrijf een menselijk gezicht geven

1. Dove's "Real Beauty" Campagne: Dove heeft internationaal lof geoogst met deze campagne. Ze gebruikten verhalen en foto's van echte vrouwen in plaats van modellen om positieve lichaamsbeelden te bevorderen. De campagne benadrukte het idee dat echte schoonheid in alle vormen en maten voorkomt en creëerde een emotionele band met hun doelgroep.
2. ALS Ice Bucket Challenge: Deze campagne was een virale sensatie en een meesterlijke combinatie van storytelling en liefdadigheid. Mensen werden uitgedaagd om een emmer ijswater over zichzelf te gooien om bewustzijn en fondsen te werven voor de strijd tegen ALS (Amyotrofische Laterale Sclerose). Het delen van persoonlijke video's van de uitdaging en verhalen over mensen die door ALS waren getroffen, zorgde voor enorme betrokkenheid en donaties.
3. Always' "Like a Girl" Campagne: Always gebruikte deze campagne om de negatieve connotaties rondom de uitdrukking "als een meisje" aan te pakken. Ze lieten zien hoe jonge meisjes trots en zelfverzekerd kunnen zijn, en dit bracht een krachtige boodschap van empowerment. De campagne verzamelde miljoenen views op sociale media en zorgde voor een grotere merkloyaliteit.
4. Coca-Cola's "Share a Coke" Campagne: In deze campagne verving Coca-Cola de merknamen op hun flessen door populaire voornamen. Hiermee wilden ze mensen aanmoedigen om hun Coca-Cola te delen met vrienden en geliefden. Het verhaal draaide om het delen van gelukkige momenten en het versterken van relaties, wat de verkoop en de betrokkenheid van consumenten verhoogde.
5. Chipotle's "Back to the Start" Animatiefilm: Deze animatiefilm vertelt het verhaal van een boer die overstapt op duurzame landbouwmethoden nadat hij de negatieve impact van industriële landbouw heeft gezien. Het verhaal benadrukt Chipotle's toewijding aan verse en duurzame ingrediënten. Het werd een virale hit en versterkte Chipotle's merkimago als voorstander van verantwoorde voeding.

De gegevens zijn verzonden en zullen worden verwerkt.